V súčasnej dobe hlavnou príčinou väčšiny ochorení je nesprávny spôsob výživy. Človek vylúčil zo svojho jedálnička surovú stravu. Varením znehodnotená strava (predovšetkým mäsitá) spolu s priemyselne spracovanými potravinami človeku spôsobujú mnoho zdravotných problémov. Surová zelenina a ovocie obsahuje množstvo cenných látok, z ktorých mnohé ešte ani dobre nepoznáme a ktoré bývajú citlivé voči zvýšenej teplote a kyslíku (napr. vitamín C). Ak konzumujeme čerstvé plody natrhané v prírode, presunie sa z nich do buniek nášho tela vysoká energia. Čím viac sú konzumované potraviny nabité energiou, tým budeme disponovať väčšou energiou a lepším zdravím. Telo je úžasný nástroj so zabudovanými samoliečebnými a čistiacimi mechanizmami.
Niet teda pochýb o tom, že výživa môže ovplyvniť kvalitu i dĺžku ľudského života. Vzťah medzi zložením stravy a dĺžkou života však nie je jednoduchý, na zdravotný stav i na dĺžku života vplývajú takisto genetické dispozície, životný štýl, kvalita životného prostredia a mnoho iných faktorov.
Každá bunka nášho tela je genetická bunka. Avšak niektoré sú slabšie a iné silnejšie. Bunky v našom tele silnejú alebo slabnú podľa toho, čo im dala do vienku genetika a tiež v závislosti na našom životnom štýle – čo jeme, pijeme a dýchame, čo vstrebávame cez pokožku, a aj na tom, ako myslíme a cítime. Aby budúce generácie mohli vôbec žiť, nezostáva nám nič iné, než začať opravovať naše slabé miesta a regenerovať naše bunky. Pamätajme, že príroda nikdy nenapomáha rozmnožovať slabých jedincov. Slabí neprežijú – takto príroda udržuje všetky druhy zdravé. To isté platí aj pre každú bunku nášho tela.
V dnešnej dobe má každá nová generácia väčšie zdravotné problémy než tá predchádzajúca. Za mnohými chorobami stojí skutočnosť, že telo je zaplavované prívalom toxických látok, ktoré sa tu kumulujú. Do tela sa dostávajú rôzne vírusy, baktérie, parazity a iné patogény, ktoré náš organizmus zaťažujú a ničia. Naše telo sa po celý život snaží zbaviť týchto patogénov a škodlivín. Má k tomu svoje vlastné postupy. Vytvára ľadvinové či žlčové kamene, hlienové sekréty a zriaďuje úložisko toxických odpadov. Toxíny a metabolický odpad telo často nedokáže vyviesť von a ukladá ich v tukových tkanivách, kostiach, vlasoch alebo v medzibunkovom priestore. Výsledkom je telo zanesené toxínmi. Medzi škodliviny, ktoré zaťažujú náš organizmus, patria: kyseliny, ťažké kovy, niektoré kozmetické prípravky, zložky potravy, ktoré vznikli počas pestovania, spracovania, uskladňovania potravín - pesticídy, liečivá, farbivá, konzervačné látky, zmäkčovadlá, benzopyrény v údeninách, plesne. Prečo sa naše odpadové látky nelikvidujú v dostatočnej miere? Príčinou je tiež chronický nedostatok minerálov, vitamínov a kyslíka, pričom supermarkety sú plné potravín. Tieto potraviny sú väčšinou postrekované, ožarované, geneticky modifikované, nedozreté, a preto v nich neustále klesá podiel živín a súčasne narastá obsah toxických látok.
Väčšina dnešných systémov zdravotnej starostlivosti (hlavne alopatických) sa zameriava na liečbu symptómov. Ale príčiny symptómov úplne odstráni alkalizácia (odkyslenie), dôsledná detoxikácia a regenerácia. Alkalizácia je metóda, ktorou začína detoxikácia. Alkalizácia neutralizuje acidózu, podporuje a vytvára zásadité prostredie v tele a je kľúčom k regenerácii tkanív. Regenerácia je obnova poškodených tkanív, detoxikácia odstraňuje zápaly a toxíny, ktoré toto poškodenie spôsobili. Detoxikácia zbaví vaše telo všetkých patogénov, ťažkých kovov, chemikálií a pesticídov. Detoxikácia je očistný ozdravný proces, pri ktorom sa telo zbavuje škodlivých látok, ktoré ho zaťažujú fyzicky aj psychicky. Je prostriedkom k obnoveniu rovnováhy v organizme a podporuje regeneračné a samoliečiace schopnosti tela.
REGENERÁCIU podporíte aj pitím čerstvo vylisovaných štiav, konzumovaním stravy v pomere 70% zásadotvornej a 30% kyselinotvornej, doplnením potrebných vitamínov a minerálov a samotnou alkalizáciou. Ovocie regeneruje mozog a nervové tkanivá, zelenina je vhodná pre svalové a kostné tkanivá, orechy a semená posilňujú telo ako celok. Potraviny majú svoju elektromagnetickú energiu (udáva sa v angströmoch - Å). Čerstvo natrhané plody majú vysokú energiu. Pri trávení potravín sa rozštiepia chemické zlúčeniny a štruktúry, pričom sa jednotlivé zložky vstrebávajú črevnou stenou do krvného riečišťa. Krvou sú prenášané do pečene a a jednotlivých buniek, aby im dodali energiu a pomohli regenerovať, zvyšné vedľajšie produkty sa potom vylúčia. Človek potrebuje pre dobrý pocit zdravia aspoň 6000-7000 Å. Pokiaľ disponujeme len 4500-5200 Å, sme oveľa náchylnejší ochorieť na rakovinu a iné degeneratívne choroby (autor Christopher Bird: The Secret Life of Plants). Zmrazené čerstvé ovocie a zelenina po rozmrazení vykazujú rovnakú hodnotu vyžarovania elektromagnetickej energie. Zmrazené potraviny sa pomalšie kazia. Banány sú jedným z mála druhov ovocia, ktoré zvyšuje svoju nutričnú hodnotu a obsah cukrov, a tak aj elektromagnetickú energiu, keď sa odtrhnú nezrelé.
ODKYSLENIE ORGANIZMU. Človek je alkalický tvor. Aby ste si udržali zdravie a vitalitu, mali by byť všetky vaše telesné tekutiny zásadité (s výnimkou žalúdočných štiav). Nahromadenie kyselín a cudzích toxických bielkovín v tkanivách vyvoláva imunitnú reakciu – zápal. Ten býva diagnostikovaný ako „-itída“ (gastritída, cystitída, burzitída, artritída a pod.). To nie sú choroby, ale zápalové reakcie na prekyslenie. Preto je ich liečba kyselinotvornými liekmi či steroidmi nezmyselná a nakoniec spôsobí ďalšiu degeneráciu tkanív. Oveľa rozumnejšie je alkalizovať a detoxikovať svoje telo.
V dôsledku neprirodzeného spôsobu života (nevyhovujúca strava, stresy, nadmerné užívanie chemických látok - liekov, znečistené životné prostredie a pod.) dochádza k narušeniu acidobázickej rovnováhy v tele (dynamickej rovnováhy kyselín a zásad, t.j. stály pomer medzi ich tvorbou a vylučovaním), čo je dôvodom vzniku rôznych chorôb a utrpenia. Naše telo sa stáva prekysleným. Odkyslenie je preto jedným z najdôležitejších krokov na ceste k zdraviu. Pre nastolenie acidobázickej rovnováhy v tele je potrebné v prvom rade upraviť stravu a doplniť alkalické minerály. Napriek tomu úspech odkysľovacej kúry len zriedkakedy zotrvá, pretože tieto kúry odkyslia len gastrointestinálny trakt. Neodkysľujú však spojivové tkanivo a ani samotnú bunku. Často sa totiž zabúda na toxické látky, ťažké kovy a rôzne parazity v tele, ktoré sa oveľa viac podieľajú na acidobázickej nerovnováhe.
Telo sa samo nedokáže zbaviť prekyslenia. K tomu sú potrebné základné predpoklady zdravého života: pohyb, slnečné svetlo, mikroživiny, relax, kvalitná voda, harmónia a veľmi dôležité: zásadotvorná strava. Pre mnohých odkyslenie zostáva nesplneným snom: kyseliny a skládky toxínov sa hromadia v medzibunkovom priestore. Medzibunkový priestor má za úlohu vyživovať bunky a likvidovať vzniknutý odpad. V prípade prekyslenia slúži medzibunkový priestor ako skládka, kde sa stále hromadí odpad, čo ešte viac zvyšuje prekyslenie a zanášanie toxínmi. Bunky tak nemajú kam odvádzať odpad, a tak dochádza k prekysleniu samotných buniek. Pri zanesenom medzibunkovom priestore je ohrozené aj zásobovanie buniek živinami – bunky hladujú. Zanesený medzibunkový priestor spolu s podvyživenými prekyslenými bunkami je predpokladom pre vznik rôznych zdravotných problémov a chorôb. Viac informácií nájdete v článkoch na www.tepperwein.sk, www.naturalinfo.sk a v knihe Kurta Tepperweina Omladzujúce odkyslenie.
DETOXIKÁCIA. Mnohým toxínom zo životného prostredia sa v dnešnom preindustrializovanom svete nevyhneme, ani v prípade mäsa, rýb, ovocia a zeleniny. Nie je otázkou, aké vysoké sú množstvá jednotlivých toxínov. Dôležitá je ich kombinácia a zosilňujúci účinok a v neposlednom rade schopnosť organizmu vydržať toxické zaťaženie. Pretože sa pri detoxikačnej kúre uvoľňujú toxíny z vnútra buniek, zo spojivového tkaniva a z tukových buniek, nesmie byť zablokovaná priechodnosť v pečeni, žlčníku, črevách a obličkách. Správny priebeh detoxikácie podporujú vylučovacie orgány: pečeň, obličky, črevá, močový mechúr a koža. Úspech každej detoxikácie, či sa jedná o hladovku alebo iný postup, závisí od týchto dôležitých faktorov:
- Toxíny musia byť z tela odvádzané pomaly ale iste, aby sa nepreťažil organizmus. Odstraňovanie odpadu má na starosti lymfatický systém, hrubé črevo, ľadviny, pľúca a koža. Pred každou detoxikačnou kúrou je potrebné pripraviť svoje telo očistou črevného traktu (klystýry, výplachy čriev, pitie bylinných zmesí). Cestu k zdraviu začíname vždy od čriev. Tam sa tvorí prvá línia obrany proti rakovine a ďalším chorobám, pretože v znečistenom čreve vznikajú toxíny a škodliviny, ktoré otravujú telo, vyvolávajú kŕče ciev a poškodzujú ľadviny. Preto prvým predpokladom zdravého čreva je jeho dôkladné vyčistenie a potom pravidelná konzumácia potravín bohatých na vlákninu (zelenina, ovocie, zrnoviny, strukoviny), pitie dostatečného množstva tekutín a pravidelný pohyb. Výplachom čreva odstránime z jeho stien zaschnuté dlhoročné nánosy. Nezabúdame dopĺňať probiotiká na obnovu črevnej mikroflóry. Výplach čreva nemôžu vykonávať ľudia s krvácaním do stolice a s chorobami tráviaceho traktu (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, …).
- Dobre vykonaná očista pečene a ľadvín. Aby bola detoxikácia účinná, potrebujú bunky všetkých orgánov (predovšetkým pečeň a ľadviny) špeciálnu ochranu. Naše telo dokáže len veľmi ťažko vylučovať toxíny rozpustné v tukoch. Pečeň ich premení do látok rozpustných vo vode alebo ich vstrebe žlč, aby sa nakoniec vylúčili von stolicou. Viac info: ....
- Dostatok minerálov. Ak je v čreve nedostatok vlákniny a substancií, ktoré viažu na seba toxíny, budú tieto toxíny vo zvýšenom množstve absorbované naspäť do tela. Ak chýbajú telu zásadité ióny, nemôžu byť toxíny dostatočne neutralizované a vylučované. Užívanie rôznych zásaditých preparátov (najmä v koloidnej forme) zefektívňuje proces detoxikácie.
- Odstránenie ťažkých kovov z organizmu. Zaťaženie ťažkými kovmi môže byť príčinou a spúšťačom rôznych ochorení a tiež prekážkou ich liečby. Ťažké kovy (a toxíny všeobecne) sa môžu dostať do tela s vdychovaným vzduchom, potravou, vakcínami, nápojmi a prípravkami, ktoré si nanášate na pleť. Účinky jedov sú mnohonásobne vyššie, ak v tele pôsobia viaceré jedy navzájom. Kľúčovým neurotoxínom je ortuť. S ortuťou sa účinok mnohých toxínov dramaticky zvyšuje.
Existujú rôzne metódy na zistenie stupňa záťaže organizmu ťažkými kovmi:
- Analýzy z krvi, resp. z moču preukážu len akútnu záťaž, pretože merajú výskyt ťažkých kovov len v mimobunkovom priestore. Preto sú tieto analýzy nevhodné na preukázanie chronického zaťaženia. Chronické býva totiž vnútrobunkové zaťaženie ťažkými kovmi.
- Analýza z vlasov – preukáže len zaťaženie za posledné mesiace.
- Mobilizačné testy ťažkých kovov pomocou chelátorov – tieto testy už dokážu preukázať vnútrobunkovú záťaž ťažkými kovmi, ktorá je veľmi škodlivá. Chelátory sú látky, resp. lieky, ktoré sa v medicíne využívajú na naviazanie a následné vylúčenie niektorých ťažkých kovov z organizmu. Na testovanie ale aj na samotnú detoxikáciu sa používajú tieto chelátory:
- DMPS (kyselina dimercaptopropansulfonová) je najsilnejším chelátorom. Má to ale bohužiaľ aj taký dôsledok, že viaže aj dôležité minerály ako selén a zinok. Veľmi silno viaže meď a ortuť, ale slabo arzén. Užíva sa spravidla intravenózne ako infúzia, ale aj ako čapíky (čípky) alebo orálne. DMPS v žiadnom prípade neužívajte, pokiaľ máte v zuboch amalgámové výplne.
- EDTA (Kyselina etyléndiaminotetraoctová) viaže veľmi dobre olovo, hliník a arzén, ale naopak neviaže ortuť, zinok ani meď. Používa sa intravenózne alebo ako čípky.
- DMSA (kyselina Dimercaptobernsteinová) viaže veľmi veľa ťažkých kovov, ale dobrá správa je, že neviaže žiadne potrebné minerály. Vylúčenie ortute vykazuje lepšie výsledky než pomocou DMPS. Používa sa ako kapsule a tiež ako čípky.
- Iné chelátory: glutation, chlorella, extrakt z koriandra.
Výsledky analýzy musí vyhodnotiť špeciálne laboratórium, pretože musí prihliadať aj na formu použitých chelátorov, ktoré ovplyvnia namerané hodnoty napr. aj svojou koncentráciou. Avšak žiadna z horeuvedených metód neprekoná krvno-mozgovú bariéru, preto sa z mozgu neodstránia žiadne ťažké kovy.
Pri vychytávaní ťažkých kovov môže nastať situácia, keď sa do krvi dostane zvýšené množstvo nenaviazaných ťažkých kovov a tieto sú schopné prekonať aj krvno-mozgovú bariéru. Toto je veľmi nebezpečné a vysvetľuje to zároveň, prečo sa pri terapiách s chlorellou môžu vyskytovať bolesti hlavy. Doktor Michalzik odporúča preto minimálne 7-14 dní pred začatím mobilizačných testov a tiež pred začatím odstraňovania ťažkých kovov nasadiť chelátory, ktoré prekonajú krvno-mozgovú bariéru. Na to sa hodia predovšetkým OPC z hroznových jadierok a R‑alfalipoová kyselina. Obidve substancie dobre prenikajú do telesných tekutín a viažu tam ťažké kovy. Odporúča sa užívať denne vysoké dávky: cca 1000 mg OPC (2x2 kapsule s obsahom 240 mg OPC) a 600 mg R-alfalipoovej kyseliny (3x200 mg). V tomto užívaní pokračujte aj ďalšie 4 týždne po ukončení testov, resp. po terapii. Pri dlhodobejšej detoxikácii užívajte obidve substancie nepretržite. Viac sa dočítate tu: www.dr-michalzik.de/blog/schwermetall-analyse-risiken-interpretation/
Dôležité: pri odstraňovaní ťažkých kovov je ako prirodzený detoxikačný prostriedok vhodný tiež zinok - esenciálny stopový prvok, ktorý sa viaže na ortuť, a tak ju vyvedie z organizmu. Naďalej užívajte aj minerály, dostatok ovocia a zeleniny a pite dostatok čistej vody, pretože ortuť enormne poškodzuje obličky. Obzvlášť vhodným je extrakt z rastlín Aloe (arborescens), ktorých listy obsahujú dôležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, lipidy, polysacharidy, enzýmy a iné prospešné látky. Detoxikáciu synergicky podporia riasy (chlorella, spirulina), medicinálne huby (Reishi, Cordyceps, Čaga) a rôzne liečivé byliny, ktoré prijímame pridané do potravy, vo forme zelených smoothies alebo čajov. Pre podporu funkcie obličiek sú vhodné žihľava, petržlen, zeler, funkciu pečene posilní medvedí cesnak, pestrec mariánsky a púpava.
Antiparazitárne kúry. Zamorenie parazitmi je oveľa väčšie, než si väčšina ľudí uvedomuje. Vďaka sedavému spôsobu života, nevhodnej strave, zamoreniu toxínmi a ťažkými kovmi vzniká prostredie vhodné pre parazity. Parazitom sa darí v kyslom prostredí, oberajú nás o vitamíny a minerály a toxické odpady z parazitov otravujú naše telá. Oslabujú imunitný systém, čo vedie k ďalšej degenerácii, únave a chorobám.
Antiparazitárnu kúru by ste si mali urobiť 1-2krát za rok, dĺžka kúry závisí od typu a množstva parazitov v tele. Antiparazitárne lieky vám po diagnostikovaní predpíše skúsený lekár (terapeut) a určí aj dávkovanie. Spravidla sa užijú raz, potom o týždeň, o dva a o mesiac. Alternatívna medicína sa spolieha na prírodné prípravky, najčastejšie v podobe tinktúr a čajov. Niektorí terapeuti odporúčajú trojmesačnú univerzálnu kúru, počas ktorej užívate prípravky z viacerých rastlín v rôznych kombináciách (Orech americký čierny – tinktúra, Clarkia – tinktúra z 3 bylín, viac na: www.naturalinfo.sk). Absolvovanie takýchto kúr pomôže vyhostiť parazity nielen z tráviaceho traktu, ale aj z iných orgánov. Touto problematikou sa úspešne zaoberajú v Českej republike Ing. Hana Bláhová a Mgr. Kateřina Konrádová. Na knižnom trhu vyšla aj zaujímavá kniha Paraziti v nás (autorka Eleni Turková). Ako vyčistíte svoje telo od parazitov, sa dočítate v článkoch na: http://zapper.cz/cs/protiparazitarni-protokol a Paraziti a červi - příčina nerozpoznaných diagnóz - MUDr. Olga Ivanovna Jelisejevová.
Detoxikácia odstraňuje príčiny symptómov. Detoxikácia je systém, nie liečba. Je to veda, ktorá skúma, ako spolu chemické látky v tele reagujú. Zbaví vaše telo acidózy, toxínov, chemikálií, hlienu a škodlivých parazitov. Oslobodí myseľ od vtieravých myšlienok a očistí vaše emócie. Očistite svoje telo od všetkých chemikálií, toxínov, hnisu, hlienu a parazitov a uzdravíte sa. Problematikou detoxikácie sa zaoberá aj Dr. Robert S. Morse, lekár, naturopat, biochemik vo svojej knihe The Detox Miracle Sourcebook: Raw Foods and Herbs for Complete Cellular Regeneration (v českom preklade: Zázračná detoxikace).