Stredomorská strava – prevencia srdcovocievnych ochorení
Stredomorská strava sa vyznačuje vysokou spotrebou ovocia, zeleniny, olivového oleja, rýb a primeranou konzumáciou červeného vína. Vysoký obsah omega3 mastných kyselín, polyfenolov, proantokyanidínov a ďalších dôležitých fytochemikálií priaznivo vplýva na hladinu lipidov krvi, krvný obeh, citlivosť na inzulín, zvyšuje ochranu proti voľným radikálom, upravuje zápalové parametre. Tieto účinky možno podporiť cieleným životným štýlom - znížením stresu, zvládaním stresových situácií, otužovaním tela, dostatočným spánkom a dodávaním vitálnych látok do tela:
- Oligomérne proantokyanidíny (OPC) – na úpravu LDL-cholesterolu: Prírodné OPC 240 premium s vitamínom C
- Resveratrol – ako prevencia neurodegeneratívnych, srdcovocievnych, rakovinových ochorení, anti-aging, viac v článoku: Resveratrol - Malý zázrak
- Omega 3 mastné kyseliny (najcennejší je olej z drobných morských kôrovcov – Krillöl) – silný antioxidant dôležitý v boji proti procesom starnutia, potrebný pre normálnu funkciu buniek
- Tokotrienoly – chránia cievy a tkanivá pred poškodením z ožiarenia
- L-arginín - aminokyselina dôležitá pre zlepšenie pružnosti ciev a úpravu vysokého tlaku
- Vitamíny B12, B6 a B9 (kyselina listová) – pre správnu hodnotu homocysteínu (dôležitého ukazovateľa zdravia)
- Koenzým Q10 – na ochranu pred civilizačnými chorobami a posilnenie imunitného systému, viac v článku: Koenzým Q10