Aj vás trápi zápal v čreve?
Rakovina, únava, depresia, Crohnova choroba, obezita, reuma. Čo majú tieto nepríjemne choroby spoločné? Na prvý pohľad nič. V skutočnosti majú spoločného viac, ako si myslíte. Je ním zápal, ktorý tam prebieha. V každom rakovinovom tkanive prebieha zápalový proces. Práve zápal je zodpovedný za to, že onkologickí pacienti trpia nechutenstvom, alebo že rakovinové tkanivo si vyrába nové cievy. Vďaka týmto cievam sa rakovinové bunky dostávajú k výžive. Zápal u onkologických pacientov oslabuje imunitu. Takto oslabuje schopnosť organizmu zlikvidovať nádor. Tak isto depresia je spojená so zápalom. „Hormón šťastia“ – serotonín sa nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve, ak v tele prebieha dlhodobý zápal. Tukové tkanivo u ľudí s nadváhou je tiež zdrojom zápalu. Zápal je zabijak dnešnej doby. Prebieha v tele pri akejkoľvek chorobe, ktorú nazývame civilizačnou, degeneratívnou či autoimunitnou. Každý jeden zápalový proces má svoju príčinu. Zápal nevznikne náhodne, ale vždy je následkom pôsobenia nejakej príčiny, ktorou môže byť aj baktéria, napr. pri zápale mandlí. Ale baktérie nie sú jedinou príčinou zápalu. Sú ňou ťažké kovy, chemikálie a toxíny, ktoré nemusia pochádzať len zo životného prostredia. Toxíny sa tvoria aj v našom tele.
Črevo – zdroj zápalových toxínov
Naše črevo obýva 10krát viac baktérií, ako máme dokopy všetkých buniek v tele. V čreve máme viac ako 500 druhov rôznych črevných baktérií. Tieto baktérie nás môžu zaplaviť tak zdravými ako aj toxickými produktmi. O tom, či to budú zdravé alebo toxické produkty, rozhoduje zloženie črevnej mikroflóry. Čo teda ovplyvňuje našu črevnú mikroflóru? Je to najmä kyslosť prostredia hrubého čreva. Pre zdravé hrubé črevo je kyslé prostredie životne dôležité. Kyslé prostredie je optimálne pre naše bifidobaktérie a laktobacily. Tieto mikroorganizmy nám pomáhajú. Vďaka ním si udržiavame dobré zdravie. Lenže náš životný štýl nepraje nášmu hrubému črevu.
Čo poškodzuje črevo?
- Lieky a najmä antibiotiká (antibiotiká sa často nachádzajú aj v mäse).
- Nadmerný príjem bielkovín (viac ako 0,75 g-1g na kg hmotnosti tela u nešportujúceho jedinca).
- Cukry – glukóza, fruktóza, mliečny cukor.
- Psychický stres.
- Chemikálie a konzervačné látky.
- Alkohol.
- Nedostatočný príjem vláknin.
Všetky tieto faktory vedú k zmene pH v hrubom čreve. Zmenou pH čreva smerom k zásaditému sa začne dariť patogénnym plesniam (Candida, Aspergillus a iné) a hnilobným baktériám (napr. Clostridium). Najväčšie množstvo jedovatých látok vzniká každý deň v našom čreve. Toxíny zaťažujú detoxikačné kapacity organizmu. Medzi najagresívnejší toxín vznikajúci v čreve patrí amoniak. Je to jedovatý plyn. Amoniak sa v čreve tvorí z bielkovín pôsobením črevnej mikroflóry. Amoniak zaťažuje pečeň a obličky, spúšťa zápaly, je karcinogénny, znižuje výrobu energie v tele a takto prispieva k vzniku únavy a depresií, podieľa sa na vzniku laktátovej acidózy v bunkách a bunky sa pôsobením amoniaku prekysľujú. Pre telo je životne dôležité čím skôr sa zbaviť vysoko jedovatého amoniaku. Preto pečeň odsúva detoxikáciu iných toxínov na druhú koľaj. Priorita je zbaviť sa amoniaku. Ak sa amoniak nadmerne vstrebáva z čreva do tela, preťažuje sa toxínmi celý organizmus. Amoniak je obzvlášť nebezpečný pre náš mozog a nervový systém. V dôsledku záťaže amoniakom klesne energetický výkon mozgových buniek. Pre mozog je to alarmujúce. Začne pýtať energiu. Spúšťa sa pocit hladu. Mnohí dnes istotne poznáte pocit neustáleho nutkania čosi jesť. Môže to byť aj následkom nadbytku amoniaku, ktorý sa dostáva do tela z chorého čreva.
Význam čreva pri detoxikácii amoniaku
Amoniak sa v čreve nielen tvorí, ale dokáže sa cez črevo aj vylúčiť. Má to však jednu podmienku. Len kyslé črevo sa dokáže dobre zbavovať jedovatého amoniaku. Ak je črevo dostatočne kyslé, amoniak dostávame z tela von cez stolicu. Pri kyslom pH sa z čreva dostane do tela 400x menej amoniaku, ako keď sa pH čreva posunie smerom k zásaditému. Naopak, v málo kyslom, resp. v zásaditom čreve sa amoniak dobre vstrebáva do krvi. Amoniak je silná zásada. Mení pH hrubého čreva smerom k zásaditému. Spôsobuje to nerovnováhu v zložení črevnej mikroflóry. Rozmnožujú sa plesne a choroboplodné baktérie. Premnožené plesne kvasia cukor na jedovaté alkoholy a hnilobné baktérie produkujú popri amoniaku ešte ďalšie životu nebezpečné škodliviny. Tie sa dostávajú do tela. Vedie to k preťaženiu pečene toxínmi.
Efektívne okyslenie čreva dosiahneme každodennou konzumáciou pravotočivej kyseliny mliečnej. Pravotočivá kyselina mliečna sa nachádza všade tam, kde prebieha proces fermentácie, kvasenia. Sú to kyslomliečne výrobky, kvasená zelenina či kvas. Na to, aby sme zmenili pH čreva, potrebujeme prijať 2,4 g-5 g pravotočivej kyseliny mliečnej denne. To je 240g -500g kvasenej kapusty denne. A to po dobu niekoľkých týždňov. Pre tých, ktorí nemôžu alebo nechcú skonzumovať také množstvo kvasenej kapusty, je tu možnosť konzumovať pravotočivú kyselinu mliečnu ako doplnok výživy. Je to pohodlné a jednoduché. Vďaka pravotočivej kyseline mliečnej dosiahneme ešte jednu výhodu. A ňou je vybudovanie vhodných podmienok v čreve na to, aby sa v ňom mohol tvoriť butyrát.
Butyrát - protizápalový bojovník
Len v kyslom prostredí čreva sa nám tvorí vďaka črevnej mikroflóre látka, ktorá nám pomáha nielen svojimi protizápalovými a protirakovinovými účinkami. Volá sa butyrát. Butyrát má mnohé priaznivé účinky na zdravie.
Butyrát:
- Zvyšuje schopnosť rakovinových buniek umierať (spúšťa apoptózu – bunkovú smrť), dokáže “presvedčiť“ rakovinové bunky, aby začali pracovať „normálne“, reguluje šírenie rakoviny.
- Znižuje zápal hrubého čreva.
- Znižuje riziko ochorenia srdca a vzniku aterosklerózy.
- Reguluje hladinu cukru v krvi.
- Ovplyvňuje pocit hladu.
- Znižuje hladinu cholesterolu.
- Posilňuje imunitný systém.
- Môže pomôcť pri symptóme "deravého čreva" - zvýšená črevná priepustnosť.
- Ovplyvňujú genetické poruchy (cystická fibróza, poruchy krvi ako je thalassemia a kosáčikovitá anémia).
- Môže pomôcť zlepšiť výsledky u ľudí po mŕtvici.
- Chráni črevo pred poškodením choroboplodnými baktériami.
- Pomáha regenerovať črevné sliznice.
Zásady udržania zdravého čreva
- Príjem zásaditých minerálov na báze solí kyseliny citrónovej. Tie na rozdiel od uhličitanov či oxidov neodkysľujú črevo, ale sú potrebné pre energetický metabolizmus buniek.
- Dostatočný príjem omega 3 mastných kyselín.
- Konzumácia vlákniny - aspoň 30g denne.
- Dostatočný prijem pravotočivej kyseliny mliečnej (2-5 g denne – Lactirelle).
- Zbytočne a bezdôvodne neužívať lieky.
- Neprejedať sa bielkovinami (0,75g-1g na 1kg hmotnosti tela).
- Piť bylinkové čaje a jesť bylinky.
- Každodenný pohyb na čerstvom vzduchu.
- Psychická pohoda a radosť zo života.
Záver. Rozmach zápalov, depresií či onkologických ochorení nasvedčuje tomu, že sme ešte nedocenili význam čreva. Samozrejme črevo nie je zodpovedné za všetko. Ale podieľa sa na vzniku chorôb nemalým spôsobom. Tak ako sme sa naučili umývať ruky, piť nekontaminovanú vodu či starať sa o hygienu, mali by sme naučiť starať sa o naše črevo. Pravotočivá kyselina mliečna nie je zázrak. Ale dokáže vám pomôcť zbavovať sa jedovatého plynu – amoniaku.