Navštívte nás na Facebooku
Jazyk: Slovenský Český
Nákupný košík je momentálne prázdny
Prihláste sa
Nový zákazník? Zaregistrujte sa
Vytlačiť článok

Dlhý život so zeleným čajom

Článok vytvorený: pondelok, 1. decembra 2014, 12:00.00
Posledná zmena: štvrtok, 18. júna 2015, 17:03.17

Už tisícročia je známy omladzujúci účinok zeleného čaju. Je v ňom ukryté veľké tajomstvo zdravia Ázijčanov. Medzičasom sa stal zelený čaj obľúbeným nápojom aj u nás. Vynikajúco rozvíja svoje špecifické účinky, keď sa pije k nejakému jedlu.

Významné lapače radikálov v zelenom čaji sa nazývajú katechíny a patria k polyfenolom. Antioxidačný účinok zeleného čaju je 20-násobne silnejší ako osvedčený vitamín E a takmer toľký, ako má červené víno. Okrem toho zelený čaj neutralizuje zabijaka buniek nazývaného nitrozamín. Nitrozamín pochádza z marinovaného mäsa, ako aj z amínov, ktoré vznikajú varením mäsa. Takto sa riziká konzumácie mäsa zeleným čajom zmierňujú. Nápojom z dvoch miligramov extraktu zeleného čaju dosiahnete obdobné účinky.

Účinné látky v zelenom čaji

Zelený čaj obsahuje:

  • Mangán ako stopový prvok: Je to zložka početných enzýmov a v dôsledku toho sa podieľa na neodmysliteľných životných procesoch, ako je výstavba spojovacieho tkaniva alebo látková premena tukov a bielkovín. Zabezpečuje, aby sa vápnik získaný potravou privádzal do kostí a aby sa touto cestou zabránilo osteoporóze.
  • Fluór je potrebný na rast buniek a stabilitu kostí a zubov. Nedostatok fluóru podmieňuje zubný kaz.
  • Horčiny: Zelený čaj obsahuje množstvo horčín, ktoré okrem iného povzbudzujú trávenie. Takou horčinou je napríklad EGCG (epigalokatechingalát), ktorý má silný brzdiaci účinok pri postupe rakoviny do pľúc. Zabíja vírusy, znižuje hladinu hladinu cukru v krvi diabetikov a zabraňuje srdcovému infarktu. Má obdobné antitrombotické účinky ako acylpyrín. EGCG zamedzuje zhlukovanie krvných doštičiek, a tým účinne zabraňuje srdcovo-cievnym chorobám.
  • Flavonoidy: znižujú vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, a tým zabraňujú tvorbe trombov, ako aj riziku rakoviny žalúdka, čriev a prsníkov. Okrem toho zvyšujú účinok vitamínu C aj „dobrého“ HDL cholesterolu, kým hladinu „zlého“ LDL cholesterolu znižujú.
  • Kofeín: V zelenom čaji je kofeín viazaný na trieslovú kyselinu, takže do krvného obehu sa dostáva v oslabenej forme. Vďaka tomu pôsobí ako tonikum – mierne, no s dlhotrvajúcim účinkom.
  • Vitamíny: Vo vode rozpustný vitamín B1 – tiamín je nepostrádateľný pre duševnú činnosť, robí človeka bdelým a výrazne zvyšuje jeho koncentráciu. Okrem toho zelený čaj obsahuje neobyčajne veľa vitamínu C, viazaného na ostatné substancie, ktoré zanikajú spolu s ním, keď sa ničí zahrievaním. Pôsobí blokujúco proti zápalom a aktivizuje imunitný systém. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri prevencii a liečení artériosklerózy a znižuje škodlivý LDL cholesterol.
  • Saponíny: viažu tuky, zamedzujú rast plesní a sú účinné pri ochoreniach látkovej premeny tukov.
  • Psychoaktívne látky: Mnohé z látok obsiahnutých v zelenom čaji majú neobyčajný účinok, a to najmä v kombinácii s inými látkami. Kofeín, tiamín a éterické oleje sa postarajú nielen o príjemnú vôňu, ale aj o mimoriadnu chuť, pričom pôsobia ako brzda stresu tým, že náš nervový systém čistia od záplavy vzruchov a podnecujú mozgové bunky na výdaj potrebnej energie. Zároveň zbavujú telo napätia, zlepšujú pozornosť, podnecujú fantáziu, robia človeka čulým, ale nie nervóznym a výrazne zlepšujú jeho súdnosť. Vedú k aktívnej vyrovnanosti a stupňujú radosť zo života.