Zdroj: celostnimedicina.cz
Ak sa budete pýtať ľudí, čo považujú za primárne pre zabezpečenie zdravých kostí, väčšina z nich bude zrejme uvádzať dostatočný prísun vápnika. Ako však bolo zistené už skôr, jednoduchým prísunom vápnika predchádzať osteoporóze alebo ju dokonca liečiť - to je ako pokúšať sa stavať múr z tehál bez malty, pretože v takom prípade chýbajú ďalšie životné komponenty nutné na zabudovanie vápnika do kostí. Vápnik v potrave vždy vyžaduje ďalšie vitamíny a minerály, aby sa mohol účinne vstrebať a uložiť. A čo viac, len zásadité prostredie bohaté na kyslík umožňuje stavbu silných a zdravých kostí. Súčasný výskum totiž dokazuje, že primárnym faktorom pre udržanie zdravého stavu kostí je zabezpečenie správnej úrovne pH v tele (pomer kyslých a zásaditých zložiek). Ďalší príjem nového vápnika v potrave hrá u dospelého organizmu len podpornú úlohu.
Zaistenie vyváženého pH v tele sa stalo dôležitým predmetom moderného výskumu v problematike starostlivosti o zdravie. Ľudské telo je prispôsobené pre hladinu pH okolo hodnoty 7.3, čo predstavuje ľahko alkalický stav. Pri tejto hodnote sú optimálne využité živiny z potravy a je možné sa aj ľahšie brániť chorobám. Pre správnu výživu je dôležitý príjem takých potravín, ktoré pomáhajú udržiavať túto prirodzenú alkalitu. Telo je potom schopné ľahšie udržať presné pH pomocou vlastnej samoregulácie. Bez zásadotvornej výživy telo upadá do kyslého stavu pH, je zraniteľné a podlieha mnohým rôznym chorobám vrátane rakoviny.
Čo to má spoločné s rednutím kostí?
Hlavný problém spočíva v skutočnosti, že typická západná strava je vysoko kyselinotvorná, t.j. narušuje prirodzené mierne alkalické telesné pH. V snahe udržať tento rovnovážny stav telo začne odoberať zložky pôsobiace alkalicky i z kostného tkaniva - vrátane vápnika! Výsledkom potom je, že telo pre udržanie správneho pH môže v skutočnosti spotrebovať viac vápnika, ako je v kyselinotvorných potravinách dodávané zvonku. Vyššie uvedený fakt sa bohužiaľ týka aj mlieka. Väčšina ľudí pokladá mlieko a ďalšie mliečne výrobky za primárne zdroje vápnika. Lenže aj mlieko patrí do skupiny potravín kyselinotvorných - a tým aj brániacich zužitkovanie prijímaného vápnika. Riešením pre zabránenie vzniku nerovnováhy pH a z neho vyplývajúce zvýšené straty vápnika je prejsť na stravovanie, ktoré pôsobí alkalicky - je teda potrebné vyhýbať sa nadmernej konzumácii kyselinotvornej stravy. Na internete nájdete dostatok informácií, ktoré vám pomôžu rozlíšiť zásadotvorné a kyselinotvorné potraviny.
Všeobecne platí:
Medzi najvýraznejšie zásadotvorné potraviny patrí väčšina ovocia a zeleniny a niektoré čaje, minerálky a niektoré jedlá fermentované procesom tzv. mliečneho kvasenia. Na prvých miestach sú figy, hrozienka, citróny, limetky, mrkva, strukoviny, čerstvé zeleninové šťavy, cesnak, sladidlo zo stévie (sladké trávy) alebo morská soľ.
Je dôležité mať na pamäti rozdiel medzi chuťovo kyslými a kyselinotvornými potravinami: tie prvé - hoci kyslé (ako je napr. citrón) môžu v konečnom dôsledku pôsobiť v tele alkalicky, na druhej strane mlieko a väčšina mliečnych produktov, hoci nemajú kyslú chuť, vyvolávajú kyselinotvorný účinok.
Aby ste si zaistili zdravé kosti, je potreba predovšetkým voliť správnu skladbu svojej výživy, aby bol zaistený optimálny stav pH a umožnilo sa tak, aby krv účinne spolupôsobila na zužitkovanie vápnika a ďalších potrebných nutrientov, ako je horčík, draslík a vitamín D, ktoré spoločne zaisťujú silné kosti. Avšak izolovane jeden od druhého tieto nevyhnutné komponenty nepôsobia, ako by sme si mohli myslieť; jedine spoločne sa postarajú o zdravé kostné tkanivo a ochránia vás od osteoporózy.