Nemecký biofyzik a zakladateľ biofotónového výskumu profesor Dr. Fritz-Albert Popp v 70. rokoch 20. storočia počas výskumu skrytých príčin vzniku rakoviny študoval nesmierne slabé svetlo, ktoré vyžaruje každý živočích, od jednobunkového organizmu až po človeka. Fotóny sú fyzikálne stavebné kamene svetla. Popp ich nazval „biofotóny“, aby zdôraznil skutočnosť, že svetlo je vyžarované živými bunkami. "Medzi bunkami v našom tele prebiehajú tisíce chemických reakcií, na správnom mieste, čase a správnym spôsobom. Dnes je dokázané, že sú za to zodpovedné biofotóny. Biofotóny vznikajú emisiou svetla“. Dr. Popp dospel k záveru, že všetky možné formy života zhromažďujú a uchovávajú do svojej DNA fotóny. Týká se to aj baktérií, rastlín, hmyzu a rýb. V určitých prípadoch vypozoroval, že dokonca medzi organizmami dochádza k výmene svetla. Popp zistil, že tieto fotóny sú úzko späté s úrovňou nášho fyzického zdravia. V častiach tela, ktoré sú choré, je koncentrácia svetla oveľa menšia alebo vôbec žiadna. Ďalším fascinujúcím zistením je fakt, že pokiaľ prežívame stres, DNA začne stále viac skrývať svoje svetlo a stmavne. Je všeobecne známe, že intenzívny stres má rovnaké toxické účinky ako fajčenie. Keď naše telo ochorie, začne naša DNA uvoľňovať naakumulované svetlo, aby mohlo prenikať do miest, ktoré sú postihnuté, a tak napraviť škody.
Za viac ako tridsať rokov vykonal tím Dr. Poppa rozsiahly výskum. Podarilo sa preukázať nado všetku pochybnosť, že biofotóny existujú, majú špecifické vlastnosti a vibrujú na rôznych úrovniach. Rastliny absorbujú fotóny zo slnečného žiarenia a menia ich na biofotóny, ktoré hrajú dôležitú a rozhodujúcu úlohu pre funkcie, ako je napríklad koordinácia interných procesov, bunkovej komunikácie a prispôsobenie sa okolitým svetom. DNA je geometricky tvarovaná ako dutý rezonátor, môže teda efektívne uložiť biologické svetlo. Ide o to, že človek, ktorý konzumuje živú, surovú stravu, má podľa výskumu v priemere osemdesiattrikrát viac biofotónov ako osoba, ktorá konzumuje varené, chemicky upravené potraviny plné toxínov. Výskum ukazuje, že toxíny sú rušivé. Organizmus ich absorbuje a mení frekvenciu biofotónov. Varené a ožiarené potraviny nemajú prakticky žiadnu merateľnú biofotónovú energiu. Príjem potravy zo živých, ekologicky voľne rastúcich rastlín zvyšuje v tele množstvo biofotónov, čím sa zlepšuje celková telesná komunikácia.
Biofotóny riadia tiež procesy vo vnútri organizmu. Sú zodpovedné za to, že všetko funguje správne a bezchybne. A keď prijímame potravu, toto jedlo má za úlohu prenášať v ňom uložené slnko, svetlo ku spotrebiteľovi. Spolu s potravou, ktorú prijímame, prenášame na naše telo aj biologické informácie. Doktor Popp hovorí: „Každá potravina prenáša energiu na náš systém, na telo. Dobrá (kvalitná) potravina má schopnosť aktívne zlepšiť stav nášho telesného systému. Nevhodná (zlá) potravina zákonite prenáša nevhodnú informáciu. To znamená, že informačný obsah potraviny, ktorý je vyžarovaný so svetlom, je novým kritériom pre kvalitu jedla.“ Citát profesora Poppa poukazuje na vzťah svetelnej energie medzi potravinami a chorobami: "Myslím si, že strava v prípade choroby, a to najmä u rakoviny, hrá dôležitú úlohu, pretože rakovina znamená chaos v tele. Ľahké jedlá môžu priniesť poriadok späť do organizmu."
Americký biológ Dr. Glen Rein zistil, že môžeme priamo kontrolovať, koľko svetla je uloženého v DNA človeka. Láskyplné posiľujúce myšlienky vyvolávajú liečivé reakcie a zvyšujú počet fotónov v DNA, zatiaľ čo návaly zlosti a agresivita svetlo z molekuly DNA vysávajú. Naše modlitby a priania sú teda iniciátorom prenosu svetla cez našu DNA. Dávajme si teda pozor na to, na čo myslíme – aké svetlo do sveta vysielame.