Akáciová vláknina obsahuje viac ako 80% rozpustnej vlákniny:
- uľahčuje vyprázdňovanie
- nespôsobuje nadúvanie a kŕče
- podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi
- prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi
- má neutrálnu chuť, vhodná aj pre vegánov, vegetariánov
Vysoko rozpustná vláknina je zozbieraná z miazgy stromu akácia, ktorý je pôvodom z Afriky, Pakistanu a Indie a hojne sa vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach. Akáciová vláknina ako súčasť stravy môže pomôcť podporiť pravidelné vyprázdňovanie, pozitívne prispieť k udržaniu správnej hladiny cholesterolu, nespôsobuje nadúvanie ani kŕče. Rozpustná vláknina funguje tiež ako prebiotikum, ktoré podporuje zdravé osídlenie črevného mikróbiómu.
Odporúčané dávkovanie: 1x denne 1 odmerku (cca 10 g) rozpustiť v dostatočnom množstve vody. Dobre premiešajte a po úplnom rozpustení nápoj vypite. Neprekračujte denné odporúčané dávkovanie. Držte mimo dosah detí. Výživový doplnok neslúži ako náhrada pre vyváženú a pestrú stravu.
Zloženie: akáciová vláknina prášok (Fibregum™). Upozornenie: akáciová vláknina je prírodná látka a podlieha prirodzeným zmenám vo farbe, vôni a chuti. Skladovať v chlade (6-25°C) a chrániť pred svetlom. Vyrobené v Nemecku.
Denná dávka (1 odmerka) obsahuje |
|
akáciová vláknina |
10 g |
rozpustná vláknina |
8 g |
Recepty:
Brusnicové mafiny s akáciovou vlákninou: 100 g mandľovej múky, 30 g mletých orechov, 1½ PL akáciovej vlákniny, 30 g kokosového cukru, 1 ČL vanilky, 100 ml mlieka, 1 vajce, 1 ČL prášku do pečiva, forma na mafiny. Všetky suroviny spolu zmiešame. Môžeme ešte pridať (mrazené) ovocie (brusnice). Pečieme na 150°C cca 25 minút.
Syrové krekry s akáciovou vlákninou: 120 g mandľovej múky, 70 g strúhaného syra, 2 vajcia, 10 g akáciovej vlákniny, štipka soli. Všetky suroviny zmiešame a na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujeme placky. Pečieme na 150°C cca 45 minút.
Raňajková kaša s akáciovou vlákninou: 30 g mandľovej múky, 15 g strúhaného kokosu, štipka soli, troška vanilky, 15 g srvátkového vanilkového proteínu, 1 vajce, 10 g akáciovej vlákniny, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 ml vody, maslo na poliatie a kakao na posypanie. V miske si rozmiešame 1 vajíčko. Mandľovú múku, kokos, vlákninu, proteín zmiešame, pridáme štipku soli, vanilky, zmiešame a vysypeme do panvice, pridáme šľahačkovú smotanu a vodu a na miernom ohni privedieme do varu. Hneď odstavíme a metličkou dôkladne zašľaháme 1 vajce. Polejeme roztopeným maslom a posypeme kakaom alebo môžeme použiť mleté orechy, bobuľové ovocie a podobne.
Rezance s akáciovou vlákninou: 3 vajcia, 125 g mozarelly, 20 g akáciovej vlákniny, soľ, čierne korenie.
Vajcia zmiešame s korením soľou a mozarellou ponorným mixérom. Potom primiešame akáciovú vlákninu. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme na cca 5 mm vrstvu a pečieme 8-10 minút na 175°C. Po upečení rozrežeme na tenké rezance a podávame ako prílohu k mäsu alebo so smotanou, paradajkovou omáčkou.
Vafle s akáciovou vlákninou: 40 g mäkkého masla, 40 g tučného tvarohu, 2 vajcia, 3 PL vanilkového proteínu sladeného stéviou, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/2 odmerky Akáciovej vlákniny. Vajcia vyšľaháme s maslom, potom pridáme tvaroh, proteín, prášok do pečiva a akáciovú vlákninu a dobre premiešame. Cesto by nemalo byť veľmi riedke. Vaflovač potrieme vhodným tukom – maslo, ghee alebo kokosovým olejom a upečieme vafle. Môžeme podávať s ovocím, šľahačkou, lekvárom...
Paleo pizza s akáciovou vlákninou: 4 vajcia, 150 g lučiny alebo krémového syra (philadelphia, goldessa...), soľ, 100 g pasírovaných paradajok, sušené oregano, čierne korenie, kečup, štipka soli, korenie na pizzu, sušený cesnak, 100 g strúhaného syru alebo mozzarely. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka rozmixujeme s lučinou a soľou. Žĺtkovú zmes nalejeme do bielkov a jemne zamiešame. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 150 °C 20-25 minút. Zatiaľ čo sa cesto pečie, si pripravíme paradajkovú omáčku na potretie. Do misky nalejeme pasírované paradajky a pridáme koreniny. Upečené cesto vyberieme z rúry a preklopíme na druhý papier na pečenie. Papier, ktorý je na vrchu, stiahneme. Paradajkovú zmes nalejeme na upečené cesto a posypeme syrom (oblohu použite podľa vlastnej chuti). Cesto opäť vložíme do rúry na 7-10 minút, aby sa syr roztopil.
Ďalšie možnosti prípravy:
Nesprávna výživa, veľa rafinovaných potravín, veľa cukru, zlých tukov, jedenie neskoro večer, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie a iné faktory moderného životného štýlu nepriaznivo ovplyvňujú tráviaci trakt. Výsledkom sú zápchy, hemoroidy, nadúvanie, bolesti brucha alebo pocity plnosti. Akáciová vláknina je mimoriadne vhodná pri riešení týchto problémov. Vzhľadom na svoju štruktúru oproti iným vlákninám nespôsobuje nadúvanie a kŕče. Jej výsledky sa prejavia až po pravidelnom užívaní. Po týždňovom užívaní sa prejavia výsledky v pravidelnom vyprázdňovaní.
Ďalším veľmi rozšíreným črevným ochorením je dráždivé črevo, kde sa striedajú zápchy a hnačky sprevádzané bolesťami brucha a nadúvaním. Príčinou tohto ochorenia je oslabená črevná mikroflóra, zápal a poškodená črevná sliznica. Akáciová vláknina dokáže pri pravidelnom užívaní znormalizovať stav medzi riedkou a tvrdou stolicou a podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi. Zároveň pôsobí protizápalovo. Rozkladanie akáciovej vlákniny v hrubom čreve baktériami zabraňuje vzniku „syndrómu deravého čreva“. Tým chráni črevo, aby sa do tela nedostávali cez črevnú stenu škodlivé látky a toxíny.
Aj pre diabetických pacientov a ľudí s obezitou je akáciová vláknina prínosom. Vláknina zachováva nízku hladinu inzulínu v krvi. Tento čisto prírodný produkt neutrálnej chuti vyvoláva pocit zasýtenia a zabraňuje tak náhlym pocitom hladu. Je to veľmi vhodný prostriedok pri chudnutí alebo zachovaní štíhlej línie. Navyše vláknina vždy naviaže aj určité množstvo cholesterolu, ktoré sa potom vylúči, tak je akáciová vláknina vhodným preventívnym prostriedkom na udržanie si správnej hladiny cholesterolu.